Wat te doen als de baas je probeert te manipuleren

De baas komt met belachelijke bijnamen, vermeldt je professionaliteit en zorgt ervoor dat je je zonder reden schuldig voelt? Hoogstwaarschijnlijk wordt u gemanipuleerd. Sociaal psycholoog Alexander Rikel vertelt hoe ze in zo'n situatie moet handelen.

De baas schreeuwt naar je, gooit je een rapport naar je toe, bekritiseert openlijk je kledingstijl en persoonlijke kwaliteiten? Het gebeurt. We maken ons zorgen, het is een schande voor ons, maar we weten precies hoe de baas zich met ons verhoudt. Een ander ding is wanneer je niet begrijpt wat ze van je willen en hoe ze je daadwerkelijk behandelen.

Controleer of je een slachtoffer bent geworden van verborgen manipulaties van je baas. Hier zijn een paar kenmerken die u zullen helpen. Dus manipulatie is altijd:

  • Het blijkt een middel te zijn om het doel te bereiken dat u onbekend bent. Als je vraagt ​​waarom de baas aanstootgevende grappen vrijgeeft, zal hij antwoorden: "Wees niet beledigd, het werd gewoon grappig".
  • gemaskeerd naar iets aangenaams, bijvoorbeeld om te zorgen;
  • schaadt degene aan wie het is gericht. Het is niet gemakkelijk om het te herkennen, daarom is het moeilijk om te begrijpen wat te vechten;
  • Het vindt plaats volgens het script van de manipulator. Hij heeft een doel en een plan, en als hij getalenteerd is, zult u uzelf niet merken hoe u merkt dat u zich kunt bevinden waar hij u naartoe leidt.

Als je je realiseert dat de zorg voor de leider een soort van onoprechte en enorm als een belediging is, als de situatie meer en meer nadelig wordt voor jou en je zelf niet echt begrijpt waarom je naar de baas luistert en het met hem eens bent in Alles waarschijnlijk is het tijd voor wat het is. Dan ondernemen.

Waarom gedraagt ​​de baas zich zo?

Er kunnen veel redenen zijn. De leider wil bijvoorbeeld je weerstand doorbreken, je laten zijn bang of zelfs tegen je achtergrond opstaan. Dientengevolge leek hij de positie van de main in te nemen, de oudste: eerst beledigt hij, dan zal hij prijzen, dan zal hij opnieuw beledigen. Je weet niet wat je kunt verwachten, en met al je proberen te proberen lof te verdienen.

Sommige bazen geloven dat een hecht team van ondergeschikten een groot risico is voor de baas. Ze lossen geruchten op, richten werknemers tegen elkaar op, beperken de communicatie in het team, verbieden elkaar te helpen, en tijdens vergaderingen kunnen ze een van de ondergeschikten vernederen.

In één woord handelen ze volgens het principe van "delen en regeren". Het lijkt hen dat de verspreide leden van het team gemakkelijker te beheren zijn.

Als je manipulatie vermoedt, beantwoord dan een paar vragen: “Vind ik het leuk wat er nu gebeurt?"," Het veroorzaakt mij kwaad?"," Het komt ten goede aan iemand die Libido Man met mij communiceert?"Als u" nee "op de eerste vraag hebt geantwoord, de tweede en derde -" Ja ", wordt u gemanipuleerd.

Hoe u de manipulatie van de autoriteiten kunt stoppen

Probeer eerst het probleem vreedzaam op te lossen - vraag de baas om niet over je te grapjes, niet om je met iedereen te vernederen. Plots vergiste je je en dit is geen manipulatie? Plots merkt een persoon niet op hoe je beledigt?

Als de baas, in reactie op het verzoek, je opnieuw belachelijk maakte ('je bent zo gevoelig!"), U kunt er zeker van zijn: uw leider is een manipulator. Een eerlijk gesprek zal met hem werken, wat betekent dat we beslissend moeten handelen. Wat moeten we doen?

  1. Verdeel de manipulatie. Zeg dat grappen niet meer werken, die jullie allemaal begrijpen en de baas vragen om een ​​ander object voor manipulatie te vinden.
  2. Breid het doelwit van de manipulator uit. Breid de bedoelingen van de manipulator uit, zeg dat hij je niet zal kunnen onderdrukken, vernedering, zelfs als hij het niet probeert.
  3. Breek het script. Typisch worden sjabloonreacties van ons verwacht - wrok of tegenaanval. Maar dit zal niet helpen. Je moet niet eens excuses maken en proberen te dansen op de pijp van de manipulator. Doe wat hen niet van u wordt verwacht - laat de manipulator uw hoofd rekken, wat u ermee moet doen. Beantwoord de meest belachelijke of vriendelijke grap, woord voor woord, herhaal zijn opmerking met een serieuze blik - verras zowel jezelf als de zijne!

Waarschijnlijk zal elk van de opties leiden tot een open conflict. Maar wat is beter: om jezelf toe te staan ​​om een ​​keer te manipuleren of hard te doen, maar om jezelf te dwingen om te respecteren?

Wat te doen, als ..

1. Jij bent beledigd

Als je werd gebeld, heb je het recht om meteen te antwoorden, en niemand zal een dergelijke reactie als vreemd beschouwen. Maar de manipulator moet je beledigen, zodat iedereen zijn woorden als een grappige grap beschouwt. Hij zal je een vernederende bijnaam geven, beginnen bekendheid toe te staan. Je zult met iedereen lachen of zwijgen, irritatie of wrok verbergen, en je toestaan ​​om een ​​nieuwe aanvallende naam te consolideren.

Zodat dit niet gebeurt, stop onmiddellijk de spot. Ze zeggen bijvoorbeeld tegen u: “Huur, tenminste als u normaal kunt komen?"Antwoord:" Ik kom zelden te laat, praat niet zo met me, het is onaangenaam ". Een zachtere optie: “Ik begrijp dat je het grapje zegt, maar ik heb geen gevoel voor humor. Doe dat alsjeblieft niet ".

Ze verwachten excuses of reactie van u. Maar je kunt antwoorden met een grap en deze tot het punt van absurditeit brengen, waardoor het script wordt verbroken: “Je zegt dat ik de hele tijd te laat ben. Je hebt nog niet gezien hoe ik koolsoep kook - dit is een bijna eindeloos verhaal!"

2. Evalueer u, niet uw werk

De manipulator wil u en anderen bewijzen dat u geen expert bent, terwijl u niet over uw project praat, maar over u als persoon: “Kan een werknemer die niet eens op sociale netwerken zit, over moderne advertentiecampagnes praten?"

De manipulator bepaalt nauwkeurig uw zwakke plaats en raakt deze, hoewel het argument dat het leidt denkbeeldig is: in feite zegt dit niets over uw werkkwaliteiten. Je bent beledigd en ik wil jezelf rechtvaardigen of tegenaanval.

U kunt antwoorden: “Als het feit dat ik niet in sociale netwerken ben, geassocieerd met mijn vermogen om advertentiecampagnes te beheren?"Of:" Als ik me registreer op sociale netwerken, kan ik praten over moderne advertentiecampagnes?'Dus je zult de manipulator kunnen gebruiken en anderen kunnen laten zien dat hij onlogisch beweert.

3. Bespreek uw persoonlijke leven

Ze zeggen bijvoorbeeld tegen u: “Ik begrijp waarom u en uw gezin niet zullen lijmen. Met uw infantiliteit!"Het lijkt op zorg, maar slechts in één oogopslag: een serieuze belediging ligt in deze zin.

Om het script te breken, kunnen we zeggen: “Je hebt gelijk - ik ben infantiel. Laat iemand anders mijn werk doen. Laten we zeggen meer volwassen Ivan Ivanovich ". Of serieuzer: “Ik respecteer je, maar bespreek mijn familie niet. En ik ben klaar om te praten over mijn infantilisme op het werk ".

Hoe langer je manipulaties niet weerstaat, hoe moeilijker het is om ze te stoppen. Daarom is het de moeite waard om ze in de eerste fasen te herkennen en een onmiddellijke afwijzing te geven.

Leave a Comment